logozonder tekst extra kleinMila: kat met een hardnekkige blaasontsteking

Afgelopen tijd bij twee prachtige katten geweest Mila en Jopper. Ik beschrijf dit consult omdat ik het zo’n mooi duidelijk probleem vond met een behandelplan die vrij snel resultaat opleverde.

Ik kwam bij de twee katten, een rode poes en een zwart/witte kater, beide erg aanhankelijk en lief. Wat bleek de Mila had sinds een aantal weken een hardnekkige blaasontsteking met bloed er bij. De eigenaar was verschillende malen met haar naar de dierenarts geweest en had een antibiotica kuur voorgeschreven gekregen. Helaas had deze antibiotica kuur geen enkel effect dus werd er nog een breder werkende antibiotica kuur gegeven, maar ook deze had geen effect. Ondertussen begon de eigenaresse zich steeds meer zorgen te maken, want Mila werd slomer en de vacht ging er steeds slechter uit zien.

kat-getty 0

Tijdens het consult ben ik wat dieper ingegaan op het ontstaan van de klacht, die bleek te zijn ontstaan nadat de eigenaar over was gestapt op vers vlees. De katten vonden dit in eerste instantie heerlijk, maar naar verloop van tijd lieten ze het staan en begonnen de klachten bij Mila.

Vers vlees is naar mijn mening het beste wat je je kat kunt geven maar het vergt wel een overgangsperiode. De spijsvertering moet echt wennen aan het verse vlees. Er zitten veel meer bacteriën in en ook de zuurgraad in de darmen moet veranderen om dit vlees goed te kunnen verteren. Het kan dan ook gebeuren dat de darmflora van slag raakt. Als de darmflora aangetast raakt, dan gaat de weerstand naar beneden, met als gevolg een grotere vatbaarheid voor ontstekingen. Dit was dan ook het geval bij Mila. De eigenaresse is eerst weer overgestapt op brokken en heeft daarnaast een probiotica en een kruidentinctuur aan Mila gegeven. Gelukkig was Mila vrij snel van haar klachten af.

Vers vlees is prima maar houdt er rekening mee dat je kat er echt aan moet wennen. Een probiotica toevoegen tijdens de voerovergang en het vlees tijdelijk overgieten met kokend water kan dan ook essentieel zijn. Als je kat echter eenmaal gewend is aan vers vlees dan neemt in de meeste gevallen de weerstand enorm toe en komt je dier echt mooi in de vacht te zitten en wordt energieker en vrolijker.

 

 

Joomla templates by a4joomla