logozonder tekst extra kleinGezonde voeding is de basis voor iedere hond en kat

Voeding is de basis voor een goede gezondheid. Zonder gezonde voeding is het voor uw dier heel lastig om in balans te blijven. Katten en honden zijn van nature carnivoren, dus echte vleeseters. De hele spijsvertering en het gebit zijn dan ook afgesteld op het eten van vlees. Tegenwoordig is het dieet van veel katten en honden echter totaal veranderd. De prooidieren zijn vervangen door droge brokken en/of blikvoer. Deze voeding bestaat echter heel vaak voor een heel groot gedeelte uit koolhydraten (veel goedkoper als vlees). Sommige dieren kunnen hier minder goed mee om gaan. Daarnaast worden de brokken vaak eerst verhit, waardoor eiwitten en vetten in kwaliteit achteruit gaan en veel vitaminen verdwijnen.

teckel kleinEr komen tegenwoordig regelmatig klachten voor, die samen blijken te hangen met de voeding die het dier krijgt. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan jeuk, diabetes, spijsverteringsklachten, overgewicht etc. Bij heftige jeuk worden vaak corticosteroïden (prednison) ingezet. Helaas wordt daarmee  nooit de oorzaak van het probleem weggenomen. Omdat corticosteroïden best heftige bijwerkingen kunnen hebben, ontstaan er soms in de loop van de tijd juist steeds meer klachten. In een aantal gevallen is een slecht passende voeding de oorzaak van het probleem. Natuurlijk is een verkeerde voeding niet altijd de oorzaak van de jeuk. Er zijn namelijk heel veel verschillende factoren van invloed op het ontstaan van jeuk. Een aantal honden en katten zijn echter goed van hun jeuk af te helpen door over te stappen op een andere voeding. Vers vlees of kvv (kant en klaar vers vlees) past volgens mijn visie het beste bij de natuurlijke behoeften van katten en honden.

Waarom is vers vlees voeren in heel veel gevallen goed voor hond en kat?

 • Er zitten goede bacteriën in die zorgen voor een evenwichtige darmflora en kunnen daardoor de weerstand verhogen en het dier minder gevoelig voor allerlei allergieën maken
 • Het zorgt voor een zuurder maagzuur, waardoor slechte bacteriën en parasieten minder/geen overlevingskans hebben
 • Het zorgt voor minder afvalstoffen in het lichaam en is minder belastend voor lever en nieren
 • Er zijn geen/minder koolhydraten, geur en smaakstoffen aan toegevoegd die belastend zijn voor nieren/lever/alvleesklier en het hele spijsverteringskanaal
 • Er zit veel vocht in en met name katten hebben hier grote behoefte aan
 • Het is zeer goed voor het gebit
 • De bloedsuikerspiegel blijft constanter waardoor het dier minder hongerig wordt

Spijsverteringsklachten komen vaak voor bij honden en katten. Overstappen op ander voer en/of het inzetten van bepaalde voedingssupplementen kunnen er voor zorgen dat uw dier weer gezond en vrolijk wordt.

Wat zijn kenmerken die er op wijzen dat de huidige voeding niet bij uw dier past?

 • Slechte ontlasting: diarree of wisselende ontlasting
 • Een slechte vacht: een vettige vacht, veel schilfers, veel verharen, rode/geïrriteerde huid, een doffe vacht, kale plekken
 • Chronische oorontstekingen
 • Jeuk
 • Stinkende vacht/ adem
 • Te druk zijn of juist erg sloom

jaggende katDe overstap van brokken of blikvoer naar vers vlees verloopt echter niet altijd zonder problemen. De spijsvertering moet zich echt aanpassen aan vers vlees. De plotselinge toevoer van bacteriën kan de darmflora verstoren en het lichaam moet opeens hard werken om het rauwe vlees te verteren. Als er spijsverteringsproblemen ontstaan door het overstappen op vers vlees, wil dat dus niet altijd zeggen dat het verse vlees niet goed is voor uw hond of kat. Veel dieren moeten er echt aan wennen en de gezondheidsvoordelen zijn soms pas na een aantal weken tot 3 maanden zichtbaar. Vaak heeft het dier extra begeleiding nodig om over te kunnen schakelen op vers vlees. Vitality4Animals kan u adviseren hoe u dat het beste kunt aanpakken. Kies zoveel mogelijk voor vers vlees met een toegevoegde premix (mineralen) zodat er geen tekorten ontstaan. Kijk ook goed naar de hoeveelheid energie in het kvv. Past dit bij uw dier?

Niet alle dieren doen het trouwens goed op vers vlees! Het is echt maatwerk. Elk dier heeft weer wat anders nodig. En als het dier klachten heeft en deze niet verholpen worden door het voeren van vers vlees, dan is er vaak meer aan de hand en kunt u het beste een deskundige inschakelen.

Maar over het algemeen past vers vlees of kvv het beste bij de natuurlijke behoeften van hond en kat en kunt u veel problemen voorkomen door vers vlees te geven.

 

 

 

 

 

Joomla templates by a4joomla