logozonder tekst extra kleinEen reinigingskuur

23-Paardebloemen-veld-zon-960-Fotos-voor-Therapeuten

 

De vogels zingen uitbundig, de zon schijnt en eindelijk wordt het weer wat warmer. Het weiland ziet er nog een beetje kaal uit maar de paardenbloemen staan al in bloei en ook zie je de eerste topjes van de brandnetel al weer tevoorschijn komen. En laat deze twee kruiden nu eens hele goede voorjaars reinigers zijn! Kortom de natuur geeft het al aan; het is tijd voor een reinigingskuur. Maar ook de herfst is een ideaal moment om een reinigingskuur te geven. Zo gaan de dieren goed de winter in en is de kans om een winterdip kleiner.

 

Maar waarom een reinigingskuur?

In dit artikel ga ik in op de vraag waarom een reinigingskuur soms heel nuttig is voor dieren.

Alle opgebouwde gifstoffen die de dieren in de winter en zomer hebben opgeslagen worden op deze manier weer afgevoerd. Hierdoor blijft de weerstand van je dier hoog en kun je veel klachten voorkomen. Veel dieren krijgen namelijk belastende stoffen binnen. Je kunt denken aan resten van bestrijdingsmiddelen, smaak- en geurstoffen in de voeding, wormmiddelen, inentingen en milieuvervuiling (lucht, water, bodem), schimmels in hooi, medicijnen etc.

Sommige dieren kunnen de afvalstoffen prima zelf uit het lichaam werken via de mest, urine en d.m.v. zweten. Soms is de vervuiling echter te sterk waardoor de organen zoals lever, nieren en darmen overbelast raken. Het lichaam gaat dan andere uitscheidingsorganen gebruiken om de afvalstoffen er uit te werken. Dat kan bijvoorbeeld via de zintuigen. Je dier krijgt dan vieze of tranende ogen, neus uitvloeiing of verstopte oren. Paarden kunnen de afvalstoffen ook via de hoeven proberen kwijt te raken met als gevolg een slechte hoefkwaliteit en soms zelfs hoefzweren. Ook de huid is een uitscheidingsorgaan. Als er grote hoeveelheden afvalstoffen via de huid uitgescheiden worden zie je een dier met een slechte vachtkwaliteit. Je ziet veel schilfers en een vettige, rommelige vacht en soms ontstaat er jeuk. Als je dier veel afvalstoffen stapelt trekt dit vaak ook veel meer vlooien, teken en andere parasieten aan. Mok is ook een veel voorkomend probleem bij paarden die veel afvalstoffen of toxische stoffen proberen kwijt te raken.

De Reckeweg methode

Binnen de natuurgeneeskunde wordt de Reckeweg methode  veel gebruikt om in te kunnen schatten hoe ernstig het dier vervuild is.  Volgens de Reckeweg methode kan het afweersysteem van het lichaam in 5 fases verdeeld worden, die elkaar overlappen en afhankelijk zijn van elkaar. Deze 5 fases zorgen er voor dat het lichaam in staat is toxische afval stoffen te elimineren of het lichaam probeert om het effect van de toxische stoffen te minimaliseren of te compenseren. In de eerste 3 fases kun je je dier via een ontgiftingskuur nog prima helpen zijn overtollige afvalstoffen uit te scheiden. In de latere stadiums kunnen de toxische stoffen onherstelbare schade aan cellen veroorzaken waardoor er allerlei ziekten kunnen ontstaan. Kortom in heel veel gevallen is het beter om deze opstapeling van te veel afvalstoffen te voorkomen door de dieren op tijd een reinigingskuur te geven.

Groene leem

De meest krachtige reiniging is het reinigen met groene leem. Groene leem is een kleisoort die voor 100% door de natuur is samengesteld. Groene leem bevat veel mineralen en het is rijk aan enzymen, die het opnemen van mineralen en vitaminen bevorderen. Bij inname dringt de groene leem diep in alle weefsels door, ook in het bindweefsel, waar veel gifstoffen zijn opgeslagen. De groene leem is in staat zich te binden aan deze gifstoffen en voert ze vervolgens af via de bloedbaan. Omdat er op deze manier meer afvalstoffen in de bloedbaan komen als normaal kan je dier zich ziek gaan voelen, vergelijkbaar met een lichte griep. Dit is op zich niet erg, je dier is bezig afvalstoffen uit het lichaam te werken. Gun je dier tijdens een reinigingskuur daarom voldoende rust. Een groene leem kuur is dus best intensief voor je dier, geef deze dan ook niet aan zwakke, drachtige of zieke dieren en geef deze reiniging bij voorkeur onder begeleiding van een natuurgeneeskundige.  Er bestaan ook milder werkende ontgiftingskuren zoals celzouten, chlorofyl of kruiden zoals paardenbloem en brandnetel.

Paardenbloem

Paardenbloem heeft een stimulerende werking op de spijsvertering en de stofwisseling. Daarnaast werkt het stimulerend op de urinewegen, lever en galblaas waardoor afvalstoffen uit het lichaam gewerkt worden. De plant bevat ook zeer veel vitamine en mineralen waardoor het de algehele conditie verbeterd. Tot slot bevat de wortel van de paardenbloem unuline, een stof die helpt de bloedsuikers te verlagen.

Brandnetel

Brandnetel reinigt het bloed, het stimuleert de spijsvertering en urinewegen en helpt zo blaasgruis af te voeren. Door het hoge gehalte silicium en xanthophyl is het zeer geschikt voor huidaandoeningen. Sommige dieren kunnen niet goed tegen de histamine dat in brandnetel zit. Dus altijd de reactie van je dier op de kruiden in de gaten blijven houden. Tot slot bevat brandnetel ook zeer veel vitaminen en mineralen waardoor het de algehele weerstand een boost kan geven.

Een reinigingskuur kun je het beste 2 keer per jaar geven in het voor- en najaar. Zo houd je je dier gezond.

 

 

Joomla templates by a4joomla