logozonder tekst extra kleinNatuurgeneeskunde

 

De meeste mensen associëren natuurgeneeskunde in de eerste plaats met het gebruik van natuurlijke middelen, zoals kruiden en homeopathie. Maar natuurgeneeskunde is veel meer dan dat!

 

De oorzaak van het probleem aanpakken versus symptoombenadering

De werkwijze van een natuurgeneeskundig therapeut is anders als een dierenarts. Een natuurgeneeskundige probeert d.m.v. het afnemen van een anamnese of vraaggesprek zoveel mogelijk over het dier te weten te komen om zo een totaalplaatje van het dier te krijgen. Dit duurt meestal zeker zo’n 1 1/2 uur. Deze informatie die uit de anamnese naar voren komt is nodig om de oorzaak van het probleem op te kunnen sporen. Bij natuurgeneeskunde geld namelijk; pas als je de oorzaak van de ziekte symptomen kent, kun je met behulp van middelen en maatregelen het zelf genezend vermogen van het dier activeren. Veel dieren hebben al een heel traject bij de reguliere diergeneeskunde achter de rug voordat ze een consult bij een natuurgeneeskundige aanvragen. Deze dieren hebben regelmatig al veel reguliere medicatie gehad maar zonder het gewenste eindresultaat. De medicatie onderdrukt weliswaar de symptomen maar de ziekte blijft latent aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan jeuk bij honden dat door het gebruik van Atopica of Prednison wordt onderdrukt.kat onder blad-1

Daarom gaan sommige mensen niet alleen op zoek naar alternatieven voor zichzelf maar ook voor hun huisdieren. Men neemt een alternatief werkend therapeut in de arm of gaat zelf op zoek naar een geschikt natuurlijk middel. De winkels staan tegenwoordig vol met allerlei supplementen, kruiden en homeopathische middelen. Dus keus zat. Maar welk middel kies je?

In heel veel gevallen ga je op zoek naar een middel die past bij het ziekte symptoom van je dier. In de regulier geneeskunde helpt dit misschien, omdat de middelen vaak heel sterk zijn, maar bij de meer subtielere middelen werkt dit vaak niet. Je moet echt heel gericht die middelen inzetten die de oorzaak van het probleem aan de kunnen pakken wil je een (blijvend) resultaat zien. En helaas is dit lang niet altijd zo gemakkelijk. Eigenlijk kunt je het ziekte symptoom van je dier zien als een signaal van het lichaam dat er iets niet helemaal in orde is, het symptoom is echter zelden de ziekte. Even een paar korte praktijkvoorbeelden:

  • Een hond heeft ernstige jeukklachten. De eigenaar gaat op zoek naar een middel die die klacht verminderd en komt op een zalf op basis van verschillende kruiden. Helaas lijkt het probleem na het aanbrengen van de zalf juist erger te worden. Wat bleek deze hond kon slecht tegen de voeding die het kreeg en ontwikkelde daardoor jeuk. De zalf werkt dan ook niet.
  • Een paard heeft mok nadat hij verhuisd is. De eigenaar is verbaasd want het paard is er enorm op vooruit gegaan en staat nu lekker 24 uur in de wei i.p.v. op stal. Ze heeft gehoord dat een reinigingskuur vaak helpt maar na de reinigingskuur werd de mok nog erger. Wat blijkt het paard heeft een verstoorde darmflora omdat de overgang van hooi op vers gras te abrupt is gegaan. De reinigingskuur doet wel iets maar lost het probleem niet op.
  • Een kat plast naast de bak en heeft regelmatig blaasontsteking. De eigenaar heeft kruiden geprobeerd om de blaasproblemen te verhelpen, helaas werd het hier niet beter door. Wat blijkt, deze kat heeft heel veel last van stress omdat er regelmatig s ‘nachts een buurkat op visite kwam. Kruiden helpen dan ook niet voldoende.

Een symptoom staat dus nooit op zichzelf en het ware probleem kan dus echt totaal ergens anders liggen als je verwacht. Maar als je achter de oorzaak van het probleem kunt komen, heb je de oplossing in handen.

688-veld-zonlicht-zonnig-480-fotos-voor-therapeuten

 

De holistische visie;

Natuurgeneeskunde is een holistische geneeswijze, wat betekend dat je zowel kijkt naar de fysieke, de mentale als de energetische kenmerken van het dier.

In de praktijk levert dit soms verbaasde blikken op van diereneigenaren. Zo kan ik een eigenaar van een hond die kreupel loopt bijvoorbeeld adviseren om aromatherapieën en bach bloesems in te zetten, naast bepaalde bewegingsoefeningen en een supplement voor soepele gewrichten. Sommige eigenaren zien dan de noodzaak van bewegingsoefeningen en een supplement voor de gewrichten wel in maar het nut van bach bloesems en aromatherapie lijkt hun te ver gezocht. Dit ligt vaak aan het feit dat we vanuit de reguliere geneeskunst vaak heel symptoomgericht denken. Vanuit de natuurgeneeskunde zie je de psyche en het lichaam als een geheel. Dus als het dier emotioneel en mentaal meer in balans komt, kan ook een fysiek probleem zoals bewegingsklachten verdwijnen. Het is vaak belangrijk om een fysiek of gedragsprobleem met meerdere middelen en maatregelen aan te pakken. Omdat de verschillende therapieën elkaar vaak versterken/aanvullen en zowel het fysieke, de energetische als de mentale kant aanpakken. Kies je als eigenaar dan  voor het gebruik van slechts één middel dan heeft dit vaak onvoldoende effect.

 

Natuurgeneeskunde heeft tijd nodig

Een ander belangrijk verschil van de natuurgeneeswijze met de reguliere geneeskunde is het tijdbestek waarin het effect van de therapie zichtbaar wordt. Heel vaak reageert het dier vrijwel direct op een medicijn dat voorgeschreven is door de dierenarts. Je ziet direct resultaat. Bij natuurgeneeskunde is dat vaak niet het geval. Het kan wel een paar maanden duren voordat je resultaat ziet. In veel gevallen zijn er ook meerdere therapieën nodig om tot een goed resultaat te komen en in sommige gevallen moet het plan dat een natuurgeneeskundige opstelt na een tijd aangepast worden. Kortom dit vraagt wel wat van je als eigenaar. Soms haken mensen af omdat er niet snel genoeg resultaat gezien wordt. Dat is jammer omdat het eindresultaat van natuurgeneeskunde vaak wel heel mooi en duidelijk is.

Bij veel ernstige klachten blijft het vaak ook noodzakelijk om een dierenarts te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan koliek, een ernstige ontsteking, een botbreuk etc. Natuurgeneeskunde kan dan wel heel mooi een aanvulling zijn op een reguliere behandeling. Bijvoorbeeld om een wond sneller te laten genezen of de pijn te verminderen. Bij andere meer chronische klachten zoals jeuk, vage maagdarm klachten, slechte weerstand, gedragsproblemen etc. kan een natuurgeneeskundige juist heel veel doen. Daarbij zijn soms bepaalde reguliere onderzoeken wel heel nuttig. Veterinaire natuurgeneeskunde en de behandeling door de dierenarts kunnen elkaar naar mijn mening heel mooi aanvullen.

 

Natuurgeneeskunde geeft vaak prachtige resultaten waarbij het dier op alle vlakken gezonder, vrolijker en vitaler wordt!

 

Joomla templates by a4joomla